Roetfilter & EGR

EGR en VEA motoren

Om te beginnen, de egr naar dicht programmeren/zetten bij een Volvo is geen probleem voor de nieuwe apk (deeltjes teller). De nieuwe apk (vanaf januari 2023) voor diesels gaat over of het roetfilter/dpf zijn werk goed doet en of deze niet kapot is.
De egr zit op de motor om de Nox te reduceren.

Egr en Volvo (vea)  motoren  D2  D3  D4 en D5 4 en 5 cilinders.
De Volvo (vea) diesels hebben vaak EGR problemen. Diverse dealers melden dit al bij 50.000Km (dat het systeem compleet vervuilt is).

De laatste terugroepactie/claim van Volvo voor dit probleem voor de vea is van Juli 2019, in januari 2020 is begonnen met nieuwe software in te laden die aangeeft dat de motor te vol zit met roet.

De storingen die door vervuiling komen zijn oa: EGR koeler verstopt (P04D9), inlaat vol met roet (P00BD P00BC codes) , EGR klep kapot (P2413) , of wervel aandrijver kan positie niet halen (p2009) etc.

Wat voor alle Volvo 5 en 4 cilinders van toepassing is:
Een EGR kan men (zoals vaak gedacht wordt) niet wegschrijven, wat vaak gedaan wordt is stekker er af en de storingen die dat geeft wegschrijven (veranderen in P0000).
De beste methode is de werking van de EGR naar gesloten programmeren, dit geeft geen storingen en de vervuiling stopt ook.
Zit de klep vol roet, dan deze gewoon schoonmaken zodat deze weer goed werkt. De egr naar gesloten programmeren is GEEN probleem voor de huidige apk regels !

Volvo zelf kan helaas de egr werking naar dicht niet aanbieden aangezien de auto dan buiten de destijds geldende emissie waarden  (lees bijtelling) komt.
Egr naar dicht is overigens geen enkel probleem voor de huidige apk regels (deeltjes test).

Het probleem bij de vea diesels is een roet probleem (koeler, sensor, inlaat, egr, wervel-aandrijver).
Hoog olie verbruik komt meestal ook door dat de schraapveren vol lopen met roet.
We zien ze van 1 liter op 700km tot 1 liter op de 8000km.
Dit is dus  te tackelen door het stoppen van uitlaatgassen door de inlaat heen laten gaan.

Als de EGR of EGR-koeler dan wel wervel aandrijver dermate vol met roet zit dat er allemaal storingen zijn kan men ook een air-intake (complete motor inlaat reiniging) overwegen.
Dennis (volservice.nl) de hardware specialist bij ons in de werkplaats kan deze handeling doen.
Dit in combinatie met de softwarematige EGR naar dicht zorgt voor een definitieve eind oplossing (nooit meer een verstopte egr koeler, vieze sensor, vol zittende inlaat).
Hoe zelf snel controleren of de motor vol roet zit (klik hier)

Roetfilter & APK deeltjes teller

Tuning of egr naar gesloten is geen probleem voor een roetfilter (mits goed gedaan natuurlijk).
Over het roetfilter en de nieuwe regels staat hier een stukje geschreven (Klik) .

Als een auto (tot bouwjaar 2017) niet door de deeltjes test komt, kan men ook bij het rdw de roetfiltergegevens verwijderen.
De informatie hierover vind men hier (klik)

Bij auto’s van voor 2017 mag men dus de roetfilter gegevens verwijderen.  Voor deze auto’s komt er dan wel een extra roetttax van  €20,-/25.-  extra  per maand.

Je kan er dan dus ook voor kiezen het roetfilter hard en softwarematig te verwijderen.
Dit voorkomt verder regenereren en geeft daardoor een bezuiniging op brandstof van 5 tot 7%.
Wij zijn ervaren in het verwijderen van het roetfilter en kunnen indien gewenst dit bij elke Volvo doen.

DPF / Roetfilter en regenereren.

Het dpf (diesel partikel filter) of ook wel roetfilter genoemd, kan door kleine ritten steeds sneller gaan dichtzitten, hierdoor moet de auto steeds vaker regenereren.

Wat gebeurt er bij regenereren:
Tijdens het regeneratieproces wordt bij de uitgaande slag diesel ingespoten die in de uitlaat tot ontbranding komt, hierdoor wordt het roetfilter schoongebrand, de temperatuur van het roetfilter komt hierdoor tot een 700 graden.

Bij een roetfilter die langer onder de auto zit, kan ook het probleem voorkomen dat de auto op een gegeven moment in noodloop gaat of dat deze niet door de deeltjes apk test komt.
Men kan dan een geforceerde roetfilter reiniging  met Vida uitvoeren.
Dit houdt in dat de auto zelf in stilstand het roetfilter probeert schoon te branden, er wordt door de ECM brandstof in de uitlaat gespoten tot deze de 700 graden heeft bereikt.

Helaas blijkt dat deze handeling bij de euro4 en 5 vaak niet voldoende is om door de deeltjes test te komen.

Het regenereren onderweg:

Als de rit niet lang genoeg is wordt echter het regeneratie proces niet afgemaakt.
Hierdoor loopt de diesel langs de zuigers naar beneden en komt in het carter terecht, bij de motorolie !.
Het probleem is dat bij een onvolledig regeneratie proces, de auto bij de volgende start weer begint met regenereren. Het probleem bij oude 2.0 en 1.6 van voor 2011 is dat dan het motorolie peil zover kan stijgen, dat de motor kan hierdoor op hol slaan.

Het stijgen van het oliepeil is simpel te controleren, de auto heeft namelijk een peilstok af en toe deze er uit halen en kijken kan problemen voorkomen. Het regeneratie proces zelf kan men herkennen aan dat de auto iets schokkerig rijdt en het verbruik gaat op dat moment behoorlijk  omhoog.