Je Volvo tunen, ja of nee en wat is mogelijk.

Alle Volvo’s (behalve XC40 1.5) zijn vanaf midden 2018 (my2019) voorzien van een beveiligde motorola chip.
Totdat deze motorola (Freescale) chip gebruikt is kan men een Volvo perfect te tunen.
Geen enkele tuner kan de motorola freescale chip tunen/aanpassen.
Heeft iemand een 2018 versie, dan kunnen we op chassisnummer zien welke ECM (engine control module) deze heeft.
We hebben de hardware nummer lijst en kunnen dus van te voren aangeven of de Volvo wel of niet getuned kan worden.
De speedlimiter kan nog wel bij de nieuwe types verwijderd worden.

Chiptuning  van Volvo (met al dan niet een Peugeot dan wel Ford motor).
Technische Uitleg.

Het optimaliseren van het motormanagement, oftewel de software die de motor aanstuurt. Voor de bestuurder van de auto is het simpel, het gaspedaal indrukken en we gaan vooruit. (drivers wish

Met  het indrukken van het gaspedaal  gebeurt er meer dan dat er meer brandstof en lucht wordt toegevoegd (afr). In de ecm (engine control module) vinden op het moment van het gaspedaal indrukken diverse processen plaats.
Er word door de ecm “gekeken” naar de temperatuur, luchtdruk, lambdawaardes,  de boostwaardes enzovoort.

Waar hebben we het over?

We hebben het over de kenvelden  (maps) die in de ecm staan en die het gedrag van de motor regelen cq de motor aansturen.
Wat gebeurt er met chiptunen,?  Deze velden (maps) worden aangepast. Dit aanpassen gebeurt door “tuners” op verschillende manieren.

Men kan een kastje (bv de racechip)  kopen die je ertussen zet en die de signalen verandert voordat ze de motor bereiken. Of  men kan bij een tuner een kant en klare file ophalen. De meeste  universele tune-bedrijven  in de tune wereld maken gebruik van een database waar men als tunebedrijf de kant en klare files kan kopen . Het voordeel hiervan is dat de klant binnen 15 minuten weer buiten staat, en men hoeft niets van het eigenlijke tunen af te weten.

Het nadeel is dat men niet altijd precies weet wat de nieuwe software is en de kans op motorschade aanwezig blijft.

Is het motor management dan altijd hetzelfde?

Zeker niet, maar bij benadering doet bv een kant en klare chip altijd wel iets. Hiermee bedoelen we dat u als bestuurder altijd wel iets gaat merken door de vergrote trekkracht. Alleen kan het zijn dat de waarden niet optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Een echt goede tuning wordt met de hand gemaakt of een bestaande (geteste) file wordt map voor map vergeleken met het origineel men kan op deze manier ook een aantal voorkeuren die een klant heeft (binnen de marges natuurlijk) implementeren.

Hoe gaan wij te werk?

De ECM wordt uitgelezen, (we maken een back-up), daarna worden de kenvelden geoptimaliseerd. Dit is iets meer werk, maar ObbeTuning wil niet anders werken, omdat de ervaring leert dat de auto hiermee het beste rijdt. Het verschil dus tussen een maatpak en confectiepak zeg maar, oftewel maatwerk of van de plank tuning.

Wat wij doen bij ObbeTuninng is dan ook alleen Volvo (ook  de Volvo’s met Peugeot en Ford motor ). We hebben ons in Volvo gespecialiseerd. Wij maken voor Volvo en elk software nummer een op maat tuning . Dit maatwerk kost iets meer tijd maar dan weten wij wel van elke auto beter wat het resultaat wordt.

Het tunen van de automaat:

De software in de TCM (transmission control module) is bij de aisin warner automaten die volvo gebruikt eigenlijk niet echt aan te passen.
Bij aisin warner is de TCM adaptief, met andere woorden, de automaat past zich naar de berijder en waarden uit de ECM aan.

Het tunen van de automaten van aisin warner kan dus via de ECM.
Men kan dus in de software van de ECM (engine control module) de torque limiters van de automaat aanpassen naar andere waarden.
Door de limiters in de ECM b.v. mooier lineair te maken, krijgt men een soepeler schakel gedrag van de automaat.
Men kan de automaat ook eerder of later laten schakelen via deze limiters.
Bij sommige Engine Control Modules kan men zelfs per versnelling aangeven tot welke waarden deze mag gaan.
Wij hanteren geen aparte prijs voor het aanpassen van deze automaat limiters bij een tuning.
Helaas kan niet bij elke ECM de automaat limiters aangepast worden.